PRIČA ZAVRŠAVA S NAMA – COLLEEN HOOVER

Vjerujem da sad već svima izlazi na uši kad objašnjavam da ne volim ljubiće baš pretjerano. Ne sve, ali većinu. Al kad mi netko napiše dobar ljubić, objavim to na sva zvona. Ne volim ih jer mi idu na živce nerealne situacije, drame i sudbinske ljubavi koje većinom rezultiraju time da ona ili on budu povrijeđeni, pa ih boli, pa se pomire, pa drame, pa se opet pomire i na kraju me samo boli glava i bljuje mi se.

Ali rekli su mi da ovo nije običan ljubić. Da je u pitanju teška tema. Da nije samo ljimunada i ljubakanje, nego je puno ozbiljnija priča.

Naravno da sam prvo pročitala autoričin tekst u kojem priča da je roman napisan na temelju iskustava njene majke, koja je proživjela zlostavljanje u braku i mama je čak dala svoj pristanak za to.

Mislila sam da je preda mnom teška tema, doduše zapakirana u ljubavni roman, ali kako je svi hvale, vjerojatno dobro obrađena. Nisam uvijek sretna kad imam pred sobom takve ozbiljne teme, ali slažem se da takve knjige treba pročitati, da ih treba doživjeti.

I onda dobijem ovo.

Prvo i osnovno, ovo je neozbiljno. Obrada teme je toliko loša da čak mislim da ju je izmislila. Dragi moji, zlostavljanje u braku i nasilje u obitelji NE izgleda tak. NI blizu. Ne tvrdim da znam iz prve ruke, ali vidjela sam na par bliskih primjera.

Nijedna žena koja doživi bilo kakvu vrstu nasilja se ne ponaša kao ove dvije kokoši u romanu.

I sad dalje nemojte čitati jer ima spoilera, ali bez njih jednostavno ne ide:

Počinje čak ok. Moglo bi proći pod zabavan roman za isključiti mozak da se nije probalo prodati pod obradu teške teme od koje se napravila sprdnja, a ne obrada.

Lilly Bloom upoznajemo u trenutku kad joj je umro otac i da bi se ispuhala, popne se na krov zgrade u kojoj doduše ne živi, ali gle, zgrada ima krov. Tamo upoznaje bogatog neurokirurga Rylea (Neurokirurga! Hej!) kojem je životni cilj biti najbolji u onom što radi, koji prezire brak i veze i sve što želi je jednonoćni seks jer smatra da više od toga predstavlja gnjavažu. Što je ok. No Lilly ne može pristati na to, jer s 23 godine već zna da to mora nekud vodit. Nema labavo. S 23 godine inače povjeruješ da lik neće vezu, to ti je razlog za zabrinutost. Ozbiljna si, zrela. Joj daj.

Priča koja se razmotava paralelno s ovom je ona iz Lillyne prošlosti kad je gledala kako joj otac zlostavlja mamu. Scene zlostavljanja su vjerojatno brutalne, ali opisane su – mlako. Tj ne scene, nego reakcije na njih. Nisam tu osjetila ni bijes ni tugu ni uznemirenost, trebalo je ih biti, ali sve je više manje – mlako. Zanimljivo je da je odnekud zaključila da stari neće mlatnuti i nju. Dok je jednom ipak ne mlatne, pa mora lagati u bolnici. Da priča bude nevjerojatnija, Lilly čita svoje stare dnevnike u kojima opisuje vezu s mladim beskućnikom Atlasom koji se useli u susjednu napuštenu kuću bez struje i grijanja, pa kad ga Lilly skuži, nosi mu hranu i deke i kod nje se tušira dok nema roditelja doma, gledaju tv, ovo, ono… Polako se zaljubljuju… ( Beskućnik? Onak, stvarno? )

Beskućnik je jer su ga starci izbacili van, tj mama. Mama naravno ima novog dečka. Dublje od toga ne znamo jer nam se ne objašnjava. No uglavnom, Lilly mu je spasila život, oni su si povezani, on ide u vojsku jer nema love ni mogućnosti za nekaj drugo dok mu ne uleti neki stric u Bostonu, pa Mr Perfect ipak ode.

Ušulja joj se su sobu za rođendan, pa ga stari prebije dok ga nađe s njom u krevetu.

Naravno, obje, i mama i Lilly lažu da su pale kad ih se šiva na hitnoj. Stari je gradonačelnik, ofkors. Treba mu pazit na karijeru.

Atlasa nakon prebijanja nema više, čovjek ispario.

Lilly ošla studirat, stari umro, mama odradila sprovod.

lilly naleti na Rylea.

Nakon te večeri, u kojoj se nije dogodilo ništ, (a bilo bi se da ga nisu zvali u bolnicu jer ni ova baš nije jako protiv one night stand) – nisu se vidjeli 6 mjeseci ili kolko. Lilly je kupila prostor za cvjećarnicu jer je odlučila pokrenuti vlastit biznis. To kad završiš faks, s 23 godine, imaš taman dovoljno iskustva i ušteđevine od tolko godina kaj si radila nakon faksa da si pokreneš biznis, jel.

No, uglavnom, stoji u praznom prostoru, još punom smeća i upada joj cura koja pita da li još traži zaposlenika. Jer je vani oglas. Koji btw nije za cvjećarnicu. Cura je naravno neurokirurgova sestra koja nema pojma tko je Lilly, a ima para na bacanje i dosadno joj je u životu, pa bi baš tak radila malo za neku random osobu kojoj je upala u prostor. Liily si sasvim prikladno odmah nakon upoznavanja sredi gležanj, tak da Allysa mora zvati brata doktora koji je baš sad tu u pubu prek puta s njenim mužem. Onak, dajte.

I onda ju on nemere zaboravit, pa u 3 dana od neću vezu ni brak dođe do toga da se oće ženit i klince i sve jer to tak inače ide. U 5 min se predomisliš oko stvari koja je inače bila tak jako bitna da 6 mjeseci nisu mogli prejti prek toga. Naravno da se lik pozove na večeru u novi restoran di se Lilly treba naći sa svojom mamom i naravno da je u restoranu Atlas! Točno onda kad ova ima prvi spoj s Ryanom i upoznaje ga s mamom! TOČNO baš u tom restoranu je lik btw i gazda.

Lilly nije našel prije nego TOČNO na taj dan! Daj, fak of. Btw našel ju je i prije , ali je bila s nekim likom,( moš mislit s 19 godina na faksu), i nije joj imal kaj ponudit, pa je otišel. Jer nekome ko ima 19 trebaš nudit stabilnost valjda. Sjećam se da me više manje zanimalo kak se smije i kaj ima u gaćama.

Ryan ima i mali problemčić. S vremena na vrijeme malo podivlja, pa se posle pravi da se ne sjeća. Obično mu pod rukom završi Lilly. Prince Charming Atlas joj zato uvali broj mobitela da ga može nazvat ako kaj bude. Lilly se zamozavarava i taj dio mi je jedini realan.

Allysa živi na cijelom katu jedne zgrade i sad joj je najbolja prijateljica.

Uglavnom, prvi put ju odalami jer si je pijan spekel ruku, drugi put ju baci niz štenge jer nađe Atlasov broj u mobitelu, a treći jer ima magnetić koji joj je dal Atlas kad je bila klinka. No, onda ju proba i silovati, pa ona ipak odluči da je dosta i stera ga van.

Inače zlostavljači nakon toga mirno pokupe svoje prnje pa odu na 3 meseca u Cambridge na specijalizaciju, pa je tak otišel i on. I nijednom se ne jave jer joj “daju prostora”.

Aha, da, naravno, otišla je k Atlasu. Zaključila da ne može ni k mami ni k Allysi, jer bi ju tam našel, pa je otišla ka Atlasu. (Prince Charming, ne). Jer nema nikog drugog, Ok. Prije toga, dok se jedva vuče jer krvari i treba šivanje, misli na to kak nesme u bolnicu di Ryle radi jer bi mu to uništilo karijeru. To je inače glavna briga dok si polusvjestan i krvav u nečijem autu.

Onda kad se već tak mudro sakrije kod Atlasa da ju muž ne nađe, drugi dan ode naravno u cvjećarnu. Ah…

I vrhunac!

Usput dok su ju obrađivali nakon kaj je pretučena joj otkriju i da je naravno trudna (šteta kaj nemam tu smajlije koji umiru od smeha). Naravno da je Atlas s njom, pa on jedini zna. I to 16 tjedana, ahahhaha. Jer ti ne skužiš 4 mjeseca da si trudan sam po sebi, pa je to šok. Ali dobro. Onda pošto je ovaj u Cambridgeu, a ona celo vreme kod njegove sestre, obači se u široko pa skriva, kao. Jer se to ne skuži. Onda tek uopće ispriča sestri kakav joj je brat.

Onda prvo hoće ipak njemu reći da je trudna, pa čeka dok se on ne vrati i misli da niko nebu skužil, a već je 5 i pol mjeseci prošlo. Ni njena mama nije skužila. Vlastita MAMA da ne skuži da si trudna skoro 6 mjeseci ( opet mi fale smajliji).

Onda se ovaj ranije vrne doma, pa se nekaj razgovaraju, pa ga opet izbaci van, onda ga dozove natrag jer je ipak to njegovo dijete, ali nije odlučila kaj bu s njih dva, i onda mu odluči saopćiti da hoće razvod NA PORODU! Tj nakon kaj rodi. Odmah nakon. Inače takve stvari saopćavaš na porodu, pogotovo kad si onakva nikakva. I zlostavljači inače to mirno prihvate. Svi su si sretni da se mogu suočit s posljedicama i neposlušnom ženom.

Ovaj samo kimne jer zna kaj je napravil. ALI! Odnekud izvede blistavi zaključak da ak je takav prema njoj, ne bude prema bebi, pa se ipak može družit s bebom. Vidi se da voli bebu. Problem s bijesom ima samo kad je Lilly pokraj. Ali djetetu nebu ništ napravil. Sad skrolajte gore di sam rekla da joj je stari i nju mlatnul.

Onak, majko mila, koje sranje. Ovo je ozbiljna tema. Nije zaslužila ovakvo neozbiljno sprdanje u formi ljubića. Aha, da – ofkors Atlas ostane u igri.

Zlostavljanje i nasilje u obitelji je daleko gore i ozbiljnije od ovih praznoglavih likova gore. Ima daleko gadnije posljedice i daleko ozbiljnije simptome ( Ima ih i tu, ali su banalizirani). Te žene nemaju bogate prijateljice na pomoći, vlastite nekretnine ni novac, a nerijetko su same s djetetom. Nemaju podršku obitelji ni razumnu mamu vrata do. Nemaju blisku osobu, nemaju sredstva za život i zapele su u začaranom krugu opstanka. I zlostavljači nisu dragi i poduzetni doktori koji znaju da imaju problem, pa prihvate da h se ostavlja jer su si dozvolili previše. To su ljudi koji kontroliraju, manipuliraju, straše i proganjaju. A žrtve su uvjerene u bezizlaznost vlastitog položaja.

Dakle, da – knjiga mi se nije svidjela. Jaaaako mi se nije svidjela. Čak sam joj smanjila ocjenu na dva. Likovi su plošni. Crno-bijelog je previše. A tolko nevjerojatnih podudarnosti koje su se dogodile bas onda kad (ne)treba nisam vidla otkad je Gospa igrala rukomet za Hrvatsku.

A tragedija je u tome da je možda mogla biti i zabavna da nije imala potrebu prodavati se ko ozbiljan roman.

Opet nema citata jer nemam živaca.

Kisi.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s