SEDAM MUŽEVA EVELYN HUGO – TAYLOR JENKINS REID

IMG_20190724_122709_955

Jedva sam čula vlastite misli od silne buke škljocanja fotoaparata i graje mnoštva. Ali, kao što sam već prije naučila, pravila sam se da sam iznutra posve mirna , kao da mi je pozicija tigra u zoološkom vrtu savršeno ugodna.

TJR – Sedam muževa Evelyn Hugo

 

Tko je ljubav života Evelyn Hugo?

Svašta sam lijepog čula o Evelyn još i prije nego je Vorto Palabra izdao njenu priču u hrvatskom prijevodu. No, nekako mi je došla pod ruku tek nedavno. I bila je sve što sam očekivala i mnogo toga što nisam.

Evelyn će sama za sebe reći da nije dobra osoba. Da je činila stvari kojima se ne ponosi i koje su vjerojatno za neke druge ljude imale grozne posljedice, no da zbog njih ne žali. Kaže da bi, kad bi mogla ponovno proživjeti život, opet napravila isto.

No, Evelyn Hugo je ponajprije jedno izuzetno biće. Žena koja je nekoć bila najsjanija zvijezda Hollywooda, jako dobro zna što je odricanje, što su kompromisi, i što je najvažnije od svega – što je nagon za preživljavanjem. Do svog zvjezdanog statusa uspinjala se kroz nemilosrdne uvjete, kroz ili uz zavist, ucjene, okrutnost i beskrupuloznost tog naizgled zvjezdanog svijeta. I koja nimalo ne žali za potezima koje je morala vući da bi u tom svijetu opstala. I njena karijera, ali i ona sama kao ono što zapravo jest.

Ne želim reći kako bi se šarmantne djevojke trebale sažalijevati nad ljepoticama. Samo želim reći da nije tako divno biti voljen zbog nečega što nije u tvojoj moći.

TJR – Sedam muževa Evelyn Hugo

 

Udavala se sedam puta. Nažalost, to je ono što javnost najviše i zanima – kada će napokon progovoriti o svojim brojnim brakovima, o muževima, o životu.

No sada, kad je mnogo godina uloga, slave, skandala i brakova iza nje, Evelyn je odlučila ispričati svoju priču. No, ne bilo kome. Evelyn svaki svoj potez promišljeno vuče. Sve što ona čini, čini s razlogom i svaki put je par koraka ispred. Zahvaljujući tome je uspjela preživjeti Hollywood. Zahvaljujući tome, preživjet će i svoju priču.

Ono što želi ispričati, ispričat će samo i jedino mladoj novinarki Monique Grant.  Ženi koja, nakon kraha vlastitog braka jedino još posao ima kao sidro koje je drži da se ne raspadne. I koja nema pojma u što će se zapravo uplesti kad joj Evelyn ponudi da objavi priču o njoj.

Na trenutak razmatraš je li to što radiš bezobzirno. Ali onda se sjetiš da će ovaj muškarac leći s tobom i razvesti se od tebe čim dobije ono što želi. Stoga, nitko tu nije svetac.

TJR – Sedam muževa Evelyn Hugo. 

No, zašto baš Monique? I Monique, kao i sve ostalo kad je Evelyn u pitanju, ima svoj razlog, kao što postoji razlog tome zašto je, nakon godina šutnje upravo sad odlučila objaviti ono što ima za reći.

A za reći ima mnogo. I stvari koje će ispričati nemaju baš mnogo veze s onim što javnost misli da se krije iza godina njene karijere, sedam muževa i gomile sjajnih haljina koje je odlučila dati na aukciju.

I tako to krene…

Priča koju će Evelyn ispričati jedinstvena je, preplavljena emocijama i okrutnošću tog blistavog svijeta. priča o jednoj karijeri, o uspjehu i padanju, o trnovitom putu prema onome što želiš. Na kraju, sve što je Evelyn željela je biti svoja. Biti to što jest. Bez krivih pogleda, osuda ili prenemaganja. A za to što je bila, trebale su proći godine i svijet se morao promijeniti. Morala je doći do posljednje faze svog života da bi mogla, ili smjela ispričati svoju priču.

Dakle, što je to što je Evelyn naumila podijeliti s Monique? I svijetom? Cijeli život Evelyn je pokretala ljubav, na ovaj ili onaj način… Pa tko je onda, od svih propalih veza ljubav njenog života? I zašto svi ti brakovi?

Puštaš da mu ruka okrzne gornji dio tvojih bedara, a onda ga odgurneš. Dva je ujutro i umorna si. Nedostaje ti ljubav tvog života. Želiš poći kući.

TJR – Sedam muževa Evelyn Hugo.

Molim vas, pročitajte Evelyn. Upoznat ćete ženu toliko drugačiju od većine knjiških likova, da će vas potpuno preuzeti. Pratit ćete je od skromnosti njezinog porijekla, preko trnja do zvijezda, usput voleći s njom, bojeći se s njom i za nju, polako je upoznajući.

Bila je prekrasna. I fizički i iznutra. Bila je beskrupulozna i nemilosrdna, radila je stvari za koje možda većina nas ne bi imala želudac. No, bila je sjajna. I sposobna, prizemljena. Fantastična.

A ono što je ispričala jedino može spadati u kakav film iz zlatnog doba Hollywooda. Čitajući , ja sam se tamo nalazila s njom.

Ipak, uz sve ono mnogo što je dobila, Evelyn je još i više izgubila. No, nije je to učinilo nimalo ranjivom, nimalo žrtvom. Evelyn je rođena da pobjeđuje. Pa čak i ako to uključuje samu smrt.

Pročitat ćete priču o ljubavi i prijateljstvu, usamljenosti i čežnji. O plivanju s morskim psima i kako ih preživjeti.  Priču o nježnosti i okrutnosti, o hladnoj proračunatosti i najnježnijim osjećajima. O Evelyn. O sebi 🙂

Nemam dovoljno riječi kojima bih mogla nahvaliti Evelyn, a u isto vrijeme se suzdržavam napisati previše jer vam baš ništa ne želim otkriti. Čak i ja, koja čitam kraj knjige i tražim od ljudi da mi prepričaju film, čak i ja mislim da je za sve bolje ako o Evelyn ne napišem ništa 🙂

Jer – morate to sami iskusiti.

 

Čitajte. A ja idem navaliti na sve što je TJR ikad napisala.

 

Kisi.

*************************************************************************************

Taylor Jenkons Reid

Sedam muževa Evelyn Hugo

Vorto Palabra

Prevela: Selma Muftić Pustički

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s