O palačinkama

IMG_20180330_105025_205

Čarape sam maznula djetetu, pa sad imamo na tapeti Justice league. Al više sam Marvelov fan. Alkohol je moj. Samo velim.

 

Danas nemam inspiraciju jer trčim ranije doma i to mi je baš super i petak je i tak 🙂 Zato tekstić o palačinkama i tavi i baki 🙂 To sam samoj sebi s fejsa fkrala, dotle je došlo.

 

Ošla kvragu tava za palačinke. Prvo sam mislila da sam ostavila predugo, pa je zagorilo. Al nakon trećeg pokušaja (il kojeg već), sam zaključila da je tavica dala svoje. A šteta jer je bila super i nije bila jeftina… A ima i godina i staža i bila često u upotrebi ( jednom i u pol 4 ujutro. Bili smo gladni. Drugo ne priznam.) I sad moram kupit drugu, a neda mi se, al moram jer doma vole palačinke… A ni ne znam više kupovat tave za palačinke, ima ih previše s tim nekim specijalnim efektima. S premazima, bez, keramičke, ove, one…. Moraš biti dobro informiran da kupiš najobičniju tavu, ne znam kak to ljudima nejde na živce.
Baš sam malo mislila o tome.  Pala su mi na pamet bakine palačinke i  ona njene tava. Ona crna, željezna, s dugačkom drškom. Imala je rupu na vrhu drške. E, to je bila tava. I to su bile palačinke   Gledala sam kak baka to radi. Stavila je mrvicu masti da namasti tavicu i začas napekla palačinke za pol sela. ( Danas moraš pazit da nema slučajno kakve masnoće, pa zobeno brašno, pa integralno, pa nikakvo jer to nije zdravo, i tak sve i svašta)
Baka je znala. Domaća jaja, mlijeko, brašno, sol, šećer i onda još kad bi napekla jedno 40 palačinki ( jer inače bu neko gladan, ako slučajno bude koja manje, a to je bilo ravno katastrofi ), onda ih je namazala domaćim pekmezom od šljiva ili sirom i fino zapekla sa sirom i vrhnjem i šećerom. Eto, to su bile palačinke. Nisam baš fan tih zapečenih, osim ako su sa sirom, ali njene su bile tolko dobre da su u protvanu izdržale cca 15 min. Od toga je 10 trebalo da se ohlade.

A tavica je i dan danas živa. Onakva neugledna, željezna, isprana i na mjestima zapečena. To je tava.. Tad si imal jednu tavu za palačinke i ta je trajala. Ok, služila je i za pečena jaja na oko i za rastopit kosanu mast i za kajganu i svašta nešto, al ipak najviše za palačinke. Nepoderiva.

Niko više ne peče takve palačinke. I niko nema takvu baku. (Uopće me ne zanima kakve su ostale, ovakvu nema niko, dobro? Zato jer nema. Ja valjda znam.) A ni takvu tavu. A možda je i stvar baš u tome kaj ih je pekla baka…. 🙂

*** U međuvremenu nisam kupila drugu tavu jer je ispalo da je stvar u novom štednjaku i da sam pretjerala s plinom. Nije smešno.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s